top of page

Šta je celulit i kako ga se možes rešiti?

Prvo želim ovaj blog post da krenem sa tim da apsolutno svaka žena ima celulit. Jedina razlika je da neko ima manje, više, vidljiv ili manje vidljiv celulit. Celulit imaju i osobe koje se zdravo hrane i redovno vežbaju samo što se kod njih manje vidi. Zašto je u današnje vreme celulit i dalje tabu tema? Zašto imamo osećaj srama i potrebu da sakrivamo celulit? Pišite nam vaše mišljenje na ovu temu?


Šta je Celulit?


Celulit je sloj masnih naslaga koje se nalaze ispod kože. Celulit je deformitet izražen kod žena gde zbog nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože, vezivno tkivo slabi i stvaraju se deformiteti kože koji podsećaju na pomorandžinu koru. Nastaje kao posledica poremećaja mikrocirkulacije potkožnog tkiva.












CELULIT SE MOŽE SVRSTATI U ČETIRI KATEGORIJE:

Prva kategorija je ona u kojoj celulit nije vidljiv golim okom, ali ni kada se koža uštine prstima.

Druga kategorija je ona u kojoj celulit nije vidljiv golim okom, ali kad se koža uštine prstima mogu da se vide i osete kvržice.

Treća kategorija je ona u kojoj celulit nije vidljiv dok stojite, ali kada sednete i stvorite pritisak na određeni deo tela zahvaćen mogu da se vide i osete kvržice i izgled pomorandžine kore.

Četvrta kategorija je ona u kojoj se celulit može videti golim okom, bez ikakvog fizičkog uticaja na njega.


KO SVE MOŽE DA DOBIJE CELULIT?

Celulit jeste oblik masnih naslaga, ali se on ne pojavljuje samo kod gojaznih osoba. Celulit se pojavljuje i kod žena i kod muškaraca koji su gojazni ili fit. Svi su pogođeni pojavom celulita ali ono što jeste tačno jeste da su žene podložnije pojavi takozvane "pomorandžine kore".


ZAŠTO SU ŽENE PODLOŽNIJE POJAVI CELULITA?

Bitna karakteristika celulita jeste da se češće javlja kod žena, nego kod muškaraca. Razlog tome treba potražiti u građi potkožnog masnog tkiva i hormonskom statusu. Naš organizam je napravljen da skladišti masti, a žene imaju više masnih naslaga, pogotovo u predelu kukova i butina, dok je njihovo vezivno tkivo slabije nego kod muškaraca.

Često se ovaj problem dovodi u vezu s gojaznošću, ali celulit ne dolazi iskuljučivo uz višak kilograma, već se pojavljuje i kod veoma vitkih osoba. Prekomerna težina usled nagomilavanja viška masnih naslaga utiče na sve veće opterećenje vezivnog tkiva i povećanu kompresiju krvnih sudova, a to dodatno utiče i na uočljivost, i na povećanu produkciju celulita.

Na žalost, kako se radi o problemu sa mnogobrojnim uzročnicima, celulit je prisutan i kod žena koje su mršave, vežbaju i generalno žive zdravo. Njihova prednost je u tome što su neželjene neravnine male, lokalizovane i lakše se eliminišu.



ŠTA UZROKUJE CELULIT?

Postoji više uzroka nastanka celulita. Celulit može da nastane zbog jednog ili kombinacije više uzroka.

Ovo su neki od najčešćih uzročnika:

Nasledni faktor koji može da utiče na to kako se mast prostire pod kožom, kao i debljinu kože i njenu elastičnost. Tanja i manje elastična koža učiniće da pomorandžina kora izgleda upadljivije i uz to je velika verovatnoća da uz celulit dobijete i strije.

Pol: Žene su podložnije celulitu i posle puberteta ga ima većina žena. Celulit imaju i muškarci, ali znatno manje.

Nedovoljno kretanje i neaktivan način života.

Loša ishrana puna masne i začinjene hrane, puno ugljenih hidrata, šećera i malo vlakana.

Uska odeća koja steže i ometa normalnu cirkulaciju krvi na kritičnim delovima tela.

Taloženje toksina u potkožnom tkivu usled loših navika, kao na primer pušenje.

Hormonski faktori: Za pojavu celulita su uglavnom krivi hormoni štitne žlezde: insulin, prolaktin i estrogen.


Kako se rešiti celulita?

Postoji više načina kako da se rešite celulita. Najbolji način su kombinacija zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti, redovno korišćenje pilinga i nanošenje preparata za uklanjanje celulita na problematično područje. Naše preporuke su:



LEKO VITA COSMETICS MALINA PILING:



Morska so je prepuna minerala koji igraju kljucnu ulogu za zdravlje kože.Svi smo uočili kad odemo na more da nam koža postaje zategnuta i zdravija što je posledica pozitivnog delovanja morske soli na našu kožu. Napravili smo Piling za telo koji je supstitucija lekovite morske soli, ulja divlje ruže i soka maline. Piling posle koga je koža glatka, mekana i hidrirana. Posle ovog pilinga zadovoljstvo kupanja i tuširanja je pojačano intenzivnim mirisom maline koji dugo ostaje na koži.






LEKO VITA COSMETICS ANTICELULIT/POST DEPIL BODY MILK:





Body Milk je hidratantno mleko za telo koje ima multifunkcionalno dejstvo. Pored prehranjivanja i hidratacije kože, ima ulogu u eliminaciji viška vode iz potkožnog tkiva na mestima gde se pojavljuje celulit, a za to je odgovoran vodeno glicerinski ekstrakt bršljena, papaje i zelenog čaja. Body Milk je proizvod namenjen i tretmanu posle depilacije jer u svom sastavu ima ekstrakt žalfije koja ima baktericidna svojstva. Organsko ulje lista oraha ima ulogu sprečavanja i eliminaciju gljivičnih infekcija. Salicilna kiselina ima zadatak da spreči nastajanje bubuljica na koži.






Posetite naš web sajt i upoznajte se sa velikim asortimanom naših fantastičnih prirodnih, organskih i veganskih proizvoda.




bottom of page